top of page

Cançó de Nadal. L'Esperit del Nadal.


Què tenen d'especial les tradicions? i quin és el seu veritable significat? Segons una descripció textual: Conjunt de pràctiques tradicionals que es transmeten principalment a través de l'experiència, de generació en generació, manifestacions que cada societat considera valuoses i les manté perquè siguin apreses per les noves generacions com a part indispensable del llegat cultural.


En unes festes tan especialment tradicionals com són les festes de Nadal, cal reflexionar una vegada més, el seu llegat i tradició. Una resposta es pot trobar a l'obra Charles Dickens, Cançó de Nadal. Potser els estils de vida han canviat i continuaran canviant, i també molts conceptes que ja no són els mateixos, així com l'escala de valors. I tanmateix, precisament, en obres de literatura com la clàssica de Cançó de Nadal, hi ha una resposta que perdura al llarg dels temps. La modernitat en aquest cas, no ha fet cap efecte a aquest meravellós i agut relat: segueix existint una lluita entre l'excessiu a enganxar allò material, i el veritable encant de l'espiritual, és a dir, els valors que són intrínsecs en la millor versió de lésser humà. Recollim dues frases especialment entranyable dels relats de Charles Dickens:


"Hi ha ombres i ocurs en aquest món, però la llum els eclipsa."

"Un cor que estima és la més veritable de les savieses."


"Hi ha ombres i ocurs en aquest món, però la llum els eclipsa."
"Un cor que estima és la més veritable de les savieses."


La idea de Charles Dickens per a "Cançó de Nadal" es va originar al nord d'Anglaterra quan va viatjar per parlar al Manchester Athenaeum, una mena d'organització filantròpica per als treballadors pobres: una població en gran mesura sense educació, impotent, explotada pels amos de fàbriques i ignorada per tots els altres. Dickens ja era un novel·lista popular i d'èxit, un home fet a si mateix i amb consciència social. La seva estada a Manchester el va convèncer que necessitava afrontar els problemes de la misèria i la ignorància, que va personificar al seu conte nadalenc En aquella època aquestes eren les amenaces que enfrontava Anglaterra i que s'estaven gestant als barris marginals de les ciutats recentment industrialitzades del país. Dickens va decidir mostrar estar realitat i sis setmanes després, va acabar “Cançó de Nadal".
Ilustració de "Cançó de Nadal"


En aquestes festes fem una diferència per a algú que ens necessiti. Reconèixer la necessitat en els altres, i no es tracta només dels diners, podria ser ajudar-los a fer les seves compres, prendre's el temps per parlar, ser-hi, portar-los a visitar la seva família, cuinar-los o convidar-los a un banquet festiu. . Ser voluntari i visitar les persones grans, ajudar les persones sense llar o més properes a casa; visita a familiars que no has vist en gaire temps. Escriu una carta... una de veritat amb bolígraf i tot... i no pas una enviada a tots per correu electrònic! Sigui personal, i sigui real.


Els regals són una mostra d'afecte i, sobretot, una mostra d'haver pensat amb els éssers estimats. Hem realitzat una selecció de llibres i objectes especials, que esperem siguin inspiradors com a regal per aquest Nadal.


La nostra selecció:


  1. Moda cruelty-free. Harlow Vegan Chelsea Boots de Voes& Co. https://voesandcompany.com/

  2. Art sostenible de Veronika Vegecent. https://vegesent.com/

  3. El Despertar de la Especie. Llibre bestseller. Neal Donald Walchs. http://www.nealedonaldwalsch.com/

  4. Cançó de Nadal. Charles Dickens. Literatura clásica.

Comentarios


bottom of page