top of page

Cuina energètica i espiritual. La cuina ayurvèdica.

La cuina ayurvèdica aprofundeix en l'energia dels aliments. L'alimentació ayurvèdica ajuda a potenciar l'energia espiritual i divina que portem a dins.

La paraula ayurveda procedeix del sànscrit: "ayu", vida, i "vidja" saber. La filosofia ayurvèdica considera la salut com l'estat natural inherent a la persona que viu de manera harmònica amb si mateixa i amb el seu entorn. La malaltia és la manifestació del desequilibri daquesta harmonia.
L'alimentació ayurvèdica és en realitat una filosofia de vida. L'alimentació en forma part, és una part que integra un concepte holístic, on tot el que fem, i com ho fem es connecta entre si, també el menjar i els aliments. Una alimentació ayurvèdica està integrat en un estil de vida i filosofia que tracta l'ésser humà com un tot, i alhora cada ésser com l'ésser únic i irrepetible que és, amb un codi genètic diferent i característic de cada individu, igual que les empremtes dactilars.


Els qui creuen fermament a alimentar-se segons la medicina ayurveda, estan conscients que la qualitat dels aliments impacta significativament en el funcionament de l'organisme.

Les bases fonamentals de l'ayurveda es poden dividir en set punts.


No hi ha una única solució a la mida de tots.

Els aliments són medicines.

Els aliments han de variar segons la temporada.

Ets el que digereixes.

L'igual augmenta allò igual, i allò oposat ho equilibra.

La nutrició és tot el que ingerim a través dels cinc sentits.

La salut és holística. Equilibri entre ment, cos i esperit.


L'ayurveda va crear tres grans grups, o doshas, que anomena vata, pitta i kapha. Els doshas creen un equilibri al nostre cos i quan aquest equilibri es perd es crea la malaltia. Tot i que totes les persones tenen vata, pitta i kapha, cada persona té les tres doshas en proporcions diferents. Això fa que cadascun de nosaltres siguem únics i diferents.


Cal saber quin tipus de dosha som per poder determinar el nostre equilibri en l'alimentació diària perfecta. També cal acompanyar aquest coneixement amb l'inici d'hàbits que acompanyin de forma holística l'alimentació, com fer exercicis de ioga, meditació diària, activitats creatives, com la pintura o escriptura, i artístiques com la música, el cant o la dansa. És a dir, no és una dieta més o menys miraculosa, sinó una filosofia de vida integrativa.El doctor John Doullard va realitzar un qüestionari per determinar el nivell de dosha de cada individu. Es basa en l'estudi de diferents perfils, com són,


El perfil mental.

El perfil comportamental.

El perfil emocional.

El perfil físic.

El perfil d'estat físic.


El qüestionari engloba els diferents estats dànim, formes de comportament habitual, forma física i emocional.


El resultat del qüestionari determina si una persona pertany a un grup oa un altre, encara que també considera ser de dos grups alhora. Això determina el tipus dalimentació i tractament que necessita segons el desequilibri que presenti o objectiu que es busqui.


L'experta en ayurveda detox, Kerry Harling, llicenciada en neurociència, i especialitzada en medicina ayurvèdica a l'Escola d'Ayurveda Kripalu, i professora de ioga, ha desenvolupat unes interessants i estimulants fases per passar d'un estil de vida poc sa o fins i tot perjudicial, on l'individu s'autosaboteja, de forma inconscient, a un estil de vida creatiu, ple de vida i benestar. Per això, proposa una primera fase de pre-neteja, on renovar els hàbits. En aquesta fase s'ha de consumir aliments que ajudin a millorar la salut de l'intestí, com són les remolatxes i les pomes, i evitar els menjars industrials, carns, sucres refinats i dolços, i centrant-se en productes vegetals frescos i integrals. La rutina diària que proposa al seu llibre "Ayurveda Detox", aconsegueix que el cos es desfaci d'una gran quantitat de toxines, i prepara per a la fase següent, on s'inicia el canvi d'hàbits alimentaris. A més, Kerry Harling proposa portar un diari personal durant tot el procés, i realitzar activitats que disminueixi l'estrès, com el ioga o la meditació.


Actualment hi ha molts professionals i centres molt ben qualificats en l'alimentació i la medicina ayurvèdica que poden acompanyar el procés de canvi d'estil de vida, i millorar la salut en tots els aspectes.


AYUSH RESEARCH PORTAL , és la pàgina oficial del govern indi, per a les publicacions científiques amb més de 20,000 referències. També és una bona font de consulta PubMed, base de dades acadèmica de referència internacional a Salut.
Fonts.

Ayurveda Detox - Kerry Harling

Mahad Ayurveda.
コメント


bottom of page