top of page

El moviment macrobiòtic. De Georges Ohsawa a René Lévy.

La macrobiòtica és abans que res una filosofia alimentària, un enfocament holístic, amb un concepta de la vida i l'ésser humà com un tot. És una dieta propera al veganisme.


La macrobiòtica és un concepte que ja havia estat estudiat per Christoph Wilhelm Hufeland -metge del rei Frederic III i Catalina de Prússia a finals del segle XVIII- al seu llibre "L'art de prolongar la vida, o macrobiòtica" i que també utilitza conceptes estudiats a l'antiga Grècia, com Sòcrates, o Hipòcrates: “Que el teu menjar sigui la teva medicina i la teva medicina estigui al teu menjar”.


Christoph Wiilhelm Hufeland, de Langensalza, Saxònia, és reconegut com el precursor més famós de la medicina preventiva antienvelliment.


Cuisine et Santé fundat per René Lévy Saint Gaudens. Francia


Georges Ohsawa.


Georges Ohsawa, va néixer a Kyoto el 18 d'octubre de 1863, i és considerat com l'introductor del corrent macrobiòtic occidental.

Sent adolescent li van diagnosticar tuberculosi i es va curar amb la teràpia natural del Dr. Sagen Ishizuka, metge japonès, amb un sistema terapèutic basat en la dieta, que després es va convertir a la base de la macrobiòtica.


La característica fonamental dels ensenyaments d'Ohsawa és el seu aspecte pràctic. En particular, crida l´atenció l´estudi de la influència primordial que exerceixen els aliments, no només sobre la salut, sinó també sobre el comportament i el judici. Considera que obtenir “bona salut” és la base que permet desenvolupar un judici capaç de captar la globalitat o la realitat. Dit això, la seva noció de “bona salut” difereix significativament de la generalment acceptada: no es tracta de “sentir-se bé” o “no estar malalt” sinó d'assolir un estat que ens permeti portar una vida lliure i independent.


No es tracta de “sentir-se bé” o “no estar malalt” sinó d'assolir un estat que ens permeti portar una vida lliure i independent.

George Ohsawa va classificar els aliments segons el Yin i el Yang. La persona molt yin preferirà aliments yang; per contra, la persona massa yang consumirà més aviat aliments yin. Aquest mètode, que ha tingut un gran èxit, va ser una adaptació científica de l'antiga tradició mèdica de la tradició oriental, basada en el principi de l'equilibri entre el Yin i el Yang.


Així mateix, els mètodes de cocció es basen en el Yin i el Yang: El perfil molt yang és extravertit i sovint és una persona molt activa, més aviat prima, li agrada l'acció. Us afavorirà la cuina yin: aliments bullits, estofats, al vapor.


El perfil yin té tendència a relaxar-se ia tenir molta sensibilitat cap a sentir fred, interioritza molt. Preferirà la cuina yang, com fumats, a la planxa o gratinades o al forn.


Els principis fonamentals de la macrobiòtica


Reemplaçar gradualment les proteïnes animals amb proteïnes vegetals, afavorint el tofu, el tempeh, el seitan i els patés vegetals (panisse, hummus).

Reemplaçar els sucres refinats amb xarops d'arròs, ordi i blat i triar confitures d'ametlles i sèsam.

Per als greixos: donar preferència al tahini, els purés d'avellanes i ametlles, el miso i la beguda d'arròs.

Eliminar el cafè, el te negre, els alcohols forts, les begudes ensucrades i reemplaçar-les per te verd, te Mû, begudes a base de cereals com el yannoh, tisanes de farigola, romaní, sopes de miso o begudes de soja.

Eliminar els productes industrials, refinats que contenen conservants, additius i privilegiar els aliments més propers a la natura regionals de l'Agricultura Ecològica.


René Lévy.


René Lévy, es considera com un dels principals alumnes i divulgadors de la filosofia macrobiòtica segons les normes bàsiques d'Ohsawa, a qui va conèixer a París el 1960. René ho recorda amb aquestes paraules:


"Jo freqüentava els restaurants universitaris per aquella època, i el meu cos estava completament fora de control. Un dia, vaig assistir a una conferència impartida per Georges Ohsawa, que defensava les dietes basades en cereals integrals. Aquests constitueixen la base mateixa de l'alimentació macrobiòtica. Seduït pel seu discurs, vaig provar aquesta dieta durant deu dies, em vaig trobar transformat! vaig convertir el seu estudiant assistent".


René Lévy va dedicar la seva vida a l'ensenyament de la macrobiòtica amb una lleialtat indestructible a Ohsawa. Va crear el Centre Cuisine et Santé, obert a tothom que vulgui aprendre i aprofundir sobre la macrobiòtica tradicional.

La seva influència va fomentar moltes vocacions, ja que va formar alumnes que alhora van transmetre el seu ensenyament.Cuisine et Santè, està situat als peus dels Pirineus, i des de fa anys és un punt de trobada internacional de la cuina macrobiòtica més fidel als seus orígens.
Opmerkingen


bottom of page