top of page

El llenguatje dels arbres.


La Natura és Vida. Els arbres formen part d'aquesta vida de forma molt activa.

Els arbres de la mateixa espècie són comunals i sovint formen aliances amb arbres d'altres espècies. Els arbres del bosc han evolucionat per viure en relacions cooperatives i interdependents, mantingudes per la comunicació i una intel·ligència col·lectiva semblant a una colònia d'insectes. Aquestes altíssimes columnes de fusta viva atrauen l'atenció cap a les seves copes esteses, però la veritable acció té lloc sota terra, a uns centímetres per sota dels nostres peus, les arrels.
Peter Wohlleben, un silvicultor i autor alemany especialista en l'estudi dels boscos, té una comprensió rara de la vida interior dels arbres i és capaç de descriure-la en un llenguatge evocador i accessible. Gran part del seu coneixement i observació el va traslladar al seu celebre llibre, La vida secreta dels arbres, convertit en un best-seller en poc temps.


Peter Wohlleben va passar gran part de la seva vida com a guàrdia forestal a Alemanya, a Eifuel. Durant aquests anys de llargues passejades entre boscos silenciosos però plens de vida, en Peter va comprendre la vida subtil d'un arbre i com es comunica amb el seu entorn. Gràcies a l'estudi i la reflexió de Peter Wohlleben, podem comprendre una mica més sobre aquest coneixement ancestral que mai hauríem d'haver oblidat.


Peter Wohlleben va observar que als boscos existeix un llenguatge entre els arbres. Els arbres utilitzen les seves arrels per emetre senyals elèctriques que es propaguen entre ells. L'estudi publicat al llibre afirma que cada arbre de qualsevol espècie té el seu propi caràcter, una manera de comportar-se individual i pròpia de cada arbre. Especialment significatiu és el que anomena el patiment dels “nens del carrer” els arbres que es col·loquen a avingudes i parcs, amb poques arrels i que pateixen la calor de les ciutats i els atacs d'insectes sense el suport de la seva família per defensar-se .Recents estudis mostren a més la simbiosi que formen amb els fongs anomenats micorizes formant una xarxa subterrània que els connecta amb les arrels de diferents plantes, incloent arbres, cosa que els permet compartir recursos i comunicar-se entre si. Els arbres poden utilitzar aquesta xarxa de fongs per enviar senyals químics i elèctrics a altres arbres propers.


Per exemple, quan un arbre està sota atac d'un insecte o un patogen, poden enviar senyals a través de les micorizes per alertar altres arbres de l'amenaça. Aquests arbres, al seu torn, poden augmentar la seva producció de compostos químics defensius per protegir-se a si mateixos i als arbres propers. Aquesta forma de comunicació entre arbres a través de les micorizes es coneix com a «comunicació de senyals d'arbre a arbre» o «Wood Wide Web» en anglès. S'ha demostrat que aquesta comunicació millora la supervivència i el creixement dels arbres als boscos, i també pot tenir implicacions importants per a la gestió forestal i la conservació dels ecosistemes forestals.


Aquesta forma de comunicació entre arbres a través de les micorizes es coneix com a «comunicació de senyals d'arbre a arbre» o «Wood Wide Web» en anglès.

Considerar els arbres com a éssers vius que formen part del complex entramat de la vida a la terra significa apreciar-los i respectar-los, no per la utilitat que ens puguin oferir, sinó simplement perquè són part del propi ecosistema, i per tant imprescindibles.


Comments


bottom of page