top of page

Metafísica. Les lleis universals. Épisodi II.


Els metafísics de la corrent sorgida entre finals del segle XLX i inicis del segle XX, conegut com New Thought i Mentalism, fan diverses referència a les Lleis Universals, o Els Set Principis Universals.


Els Set Principis van ser escrits per Hermes Trimegistro a l'antic Egipte. Hermes és considerat el Pare de la Saviesa, fundador de l'Astrologia i descobridor de l'Alquímia.


Tot el seu ensenyament es va mantenir guardat en forma secreta per a la gent i només va ser revelat a uns pocs escollits per aquell temps. D'aquí ve el concepte de “hermèticament” guardat.


Originalment, tota la informació es va transmetre de boca a boca, sense material escrit. Després es va iniciar la recopilació d'aquests ensenyaments en un conjunt d'axiomes i màximes, al llibre anomenat El Kybalión, escrit per tres iniciats.


El 1908 es va publicar The Kybalion: The hermetic philosophy of Ancient Egypt and Greece a Chicago per la Yogui Publication Society de Chicago. Presenta i desenvolupa els Set Principis de l'hermetisme.


La filosofia hermètica té moltes referències en antics escrits, i es considera com la clau mestra de la saviesa més important de la humanitat:. alquímia, matemàtiques, astronomia, filosofia ...coneixements clau per a la comprensió de la pròpia vida i univers.

Caràtula del llibre original. El document segons els seus autors és un compendi directe dels ensenyaments d'Hermes Trimegisto, que es considera pare de la filosofia hermètica.·Els Set Principis o Lleis Universals.


1 El Principi del Mentalisme.


"El Tot és ment; l'univers és mental. El Tot és el conjunt totalitzador. Res no hi ha fora del Tot.”

Els pensaments són coses, són matèria. Es manifesten a l'exterior en forma d'esdeveniments. Segons les lleis hermètiques, l'univers prové de la imaginació del tot. Quan parlem del mentalisme, ens referim al fet que tot el que està al nostre voltant, cada cosa que podem i no podem veure, existeix gràcies a la imaginació del tot.


Els pensaments són coses, són matèria. Es manifesten a l'exterior en forma d'esdeveniments.El Corpus Hermeticum és una col·lecció de textos o tractats sagrats que contenen els principals axiomes i creences de les tendències hermètiques. En ells es tracta de temes com la naturalesa del diví, el sorgiment del Cosmos, la caiguda de l'Home del paradís, així com les nocions de Veritat, de Bé i de Bellesa.2. El Principi de Correspondència.


"Com és a dalt és a baix·". Hermes Trimegisto.


La llei de correspondència ens afirma: "Tot el que passa al voltant d'una persona reflecteix el que li està passant per dins. "Com és a dalt és a baix, com és a baix és a dalt", "com és a dins és fora, com és fora, és endins" Tot el que passa al voltant d'una persona reflecteix allò que li està passant per dins.


Segons el Kybalión aquest principi és aplicable universal en els diversos plans, mental, material o espiritual del Kosmos: és una llei universal. Els antics hermetistes consideraven aquest principi com un dels més importants auxiliars de la ment, pel intermedi del qual es pot descórrer el vel que oculta el desconegut de la nostra vida. De la mateixa manera que comprendre els principis de la geometria habilita l'home per mesurar el diàmetre, òrbita i moviment de les estrelles més llunyanes, mentre roman assegut al seu observatori, així com el coneixement del principi de correspondència habilita l'home a raonar intel·ligentment de allò conegut o allò desconegut".


"Com és dins és fora, com és fora, és dins" Tot el que passa al voltant d'una persona reflecteix el que li està passant per dins.La Taula d'Esmeralda, Taula Esmeralda, Taula Esmeraldina o Taula Smaragdina (en llatí, de l'àrab: لَوْح الزُّمُرُّذ, Lawḥ al-zumurrudh) és un text hermètic breu, de caràcter críptic, atribuït de la substància primordial i les transmutacions. Va ser molt apreciat per alquimistes islàmics i europeus com el fonament del seu art.
3. El Principi de Vibració.


Segons el Kybalión: "Aquest principi tanca la veritat que tot està en moviment, que res roman immòbil, coses totes dues que confirma per la seva banda la ciència moderna, i cada nou descobriment ho verifica i comprova. I, malgrat tot, aquest principi hermètic va ser enunciat centenars d'anys pels Mestres de l'antic Egipte. Aquest principi explica les diferències entre les diverses manifestacions de la matèria, de la força, de la ment i del mateix esperit, les que no són sinó el resultat dels diversos estats vibratoris: des del TOT, que és pur esperit, fins a la més grollera forma de matèria, tot està en vibració: com més alta és aquesta, més elevada és la seva posició a l'escala. intensitat infinita, tant, que pràcticament es pot considerar com si estigués en repòs, de la mateixa manera que una roda que gira rapidíssimament sembla que està sense moviment. que sembla també estar en repòs. Entre tots dos pols hi ha milions de milions de graus d'intensitat vibratòria. Des del corpuscle i l'electró, des de l'àtom i la molècula fins a l'astre i els universos, tot està en vibració. I això és igualment cert pel que fa als estats o plans de l'energia o força (la que no és més que un determinat estat vibratori), i als plans mentals i espirituals."


Tot està en moviment, res roman immòbil,


4. El Principi de Polaritat.


El Kybalión diu que «els oposats són iguals en naturalesa, però que difereixen en graus».


Tota diferència entre dos oposats de la mateixa naturalesa és qüestió de graus. El Principi de Polaritat diu textualment: «Tot és doble; tot té dos pols; tot, el parell d'oposats; els semblants i els antagònics són el mateix; els oposats són idèntics en naturalesa, però diferents en grau; els extrems es toquen; totes les veritats són semiveritats; totes les paradoxes es poden reconciliar».5. El Principi del Rítme.


Aquest principi amaga la veritat que tot es manifesta en un determinat moviment d'anada i tornada; un flux i reflux, una oscil·lació de pèndol entre els dos pols que hi ha. Hi ha sempre una acció i una reacció; un avenç i una retirada; una elevació i un enfonsament; manifestats a tots els aires i fenòmens de l'univers. Sols, mons, homes, animals, plantes, minerals, forces, energia, ment i matèria, sí, fins i tot esperit, manifesten aquest principi. El principi es manifesta en la creació i la destrucció de mons; en l'elevació i la caiguda de nacions; en la història de la vida de totes les coses; i finalment als estats mentals de l'home. Els mestres hermètics van descobrir fa molt que, mentre que el principi de ritme era invariable i sempre en evidència en els fenòmens mentals, hi havia no obstant dos plans de la seva manifestació fins on estan concernits els fenòmens mentals. Van descobrir que hi havia dos plans generals de consciència, l'inferior i el superior, la comprensió del fet dels quals els va capacitar a elevar-se al pla superior i escapar així a l'oscil·lació del pèndol rítmic que es manifestava al pla inferior.

La simetria i l'harmonia del pèndol Egípci són de dissenys geomètrics i harmònics, que reflecteixen un profund enteniment de les lleis universals de l'energia i la vibració.
6. El Principi de Causa i Efecte.


"Tota causa té el seu efecte; tot efecte té la seva causa; tot succeeix d'acord amb la llei; la sort no és més que el nom que se li dóna a la llei no reconeguda; hi ha molts plànols de casualitat, però res no s'escapa a la Llei." - El Kybalión.


No podem imaginar res fora del TOT, més enllà de la llei, i això perquè el TOT és precisament la llei en si mateixa. No hi ha lloc a l'univers per a res extern o independent de la llei. L'existència d'una cosa semblant converteix totes les lleis independents de la llei. L'existència d'una cosa semblant a totes les lleis naturals en inefectives i submergir tot l'univers en el desordre més caòtic.7. El Principi de Gènere


“El gènere és tot; tot té els seus principis masculí i femení; el gènere es manifesta en tots els plànols.” El Kybalión

Aquest principi conté la veritat que la generació es manifesta en tot, estant sempre en acció els principis masculí i femení. Això és veritat, no només en el pla físic, sinó també en el mental i l'espiritual. Al món físic aquest principi es manifesta com a «sexe», i en els plans superiors pren formes més elevades, però el principi subsisteix sempre el mateix. Cap creació física, mental o espiritual és possible sense aquest principi. La comprensió del mateix il·lumina molts dels problemes que tant han confós la ment dels homes. Aquest principi creador obra sempre en el sentit de “generar”, “regenerar” i “crear”. Cada ésser conté en si mateix els dos elements daquest principi.


Pròxim episodi: Episodi III. Neville Goddard. El Poder de l'Asunció. Podcast.Comments


bottom of page