top of page

Formatges amb Màgia. Els Formatges Vegans.

El formatge vegà es realitza majoritàriament amb llet vegetal, i encara que són processos senzills, necessiten mestratge i coneixement de l'alquímia dels aliments. Així i tot, ens trobem amb una gran varietat d'interessants propostes com la variant del formatge vegà feta, que es fa amb tofu marinat amb diferents tipus d'amaniment.


Ens trobem, doncs, amb una àmplia carta de "formatges vegans d'autor."


Creativitat i sabor.Varietat de formatges vegans.

Font. Vancouver with love


En el cas de llet vegetal, els elaboradors experts fan formatges vegans amb resultats excel·lents a partir de llet d'ametlles i anacards, llets d'origen vegetal que es consideren apropiades per aconseguir formatges de consistència més cremosa, com les variants veganes de formatge camembert o el formatge blau.


El sabor dels diferents tipus de formatges vegans són molt sorprenents i suggestius: formatges a les fines herbes provençals, de nous, de xoriço vegà amb carbassa, són algunes de les moltes creacions que excel·lents elaboradors estan comercialitzant.


Usualment els elaboradors també tenen cura de no utilitzar additius, colorants i altres afegits que poden restar qualitat a un producte que no és industrial, sinó artesanal.


Tanmateix, el més atractiu de la cuina vegana creativa, i per tant, també de l'elaboració de formatge vegà, és que precisament la creativitat és un dels punts clau. És molt estimulant experimentar nous procediments i sabors. Podem trobar multitud de propostes, amb diferents resultats, però sempre saborosos i, sobretot, digestius i adequats en qualsevol dieta.
Formatge vegà d'anacardos.

Font. VeggieKarma.


Pel que fa al tema de nutrició, hi ha molts i molt complets estudis que ajuden a comprendre, que els lactis tradicionals poden tenir efectes no sempre adequats per a l'organisme, com ara al·lèrgies, sensibilitat cutània i alteració de les mucoses. El formatge dorigen animal conté antibiòtics i grans quantitats destrògens, que poden provocar desequilibris hormonals.


Els formatges vegans, en canvi, aporten moltes qualitats, ja que el sistema d'elaboració i de procés és molt més natural que els formatges lactis. Aporten energia abundant en forma d'hidrats de carboni, acompanyats de fibra. També greixos saludables i proteïnes de qualitat. Els ingredients usats com a base dels formatges els converteixen en una gran font de calci i altres minerals i oligoelements. A més són rics en vitamines com l'E, la provitamina A, les del complex B i la C. , que protegeixen la microbiota o flora intestinal, són rics en vitamines com l'E, la proviatina A, les del complex B i la C.


Els formatges vegetals estan lliures de residus d'hormones, pus i toxines contingudes en els lactis i generats pels antibiòtics, pesticides i desinfectants assimilats pels caps de bestiar en el procés de producció industrial.


Fuente. Ingrid Peguero. Quesos Veganos.
Cheesecake caramel sans cuisson. Healthly Alye


Hi ha veritables genis creadors de la Màgia dels formatges vegans.

Destaquem la francesa Healhly Alye, autora de Plats Uniques Vegan que ens sorprèn amb un deliciós pastís de formatge vegà, "Cheesecake veguen sans cuisson al caramel"; la canadenca Karen McAthy, autora del bestseller The Art of Plant-Based Cheesemaking, o l'espanyola Ingrid Peguero, autora de Formatges Vegans, entre molts altres autors


A això podem sumar els xefs que realitzen les seves creacions i les posen al mercat "ready-to-eat".


Un veritable món màgic per gaudir, a més de sentir-se bé amb una opció de vida cruelty-free, de respecte a la vida dels animals, a més de tenir cura de nosaltres mateixos, físicament i espiritualment.
Comments


bottom of page