top of page

Alimentació Viva amb Mercè Passola. La cuina de les fades.


"Les persones som llum, i quant ens descobrim, la projectem escampant arreu els colors i el perfum."

Mercè Passola


Iniciem aquest article i entrevista d'una forma poètica perquè ès la millor paraula amb què es pot descriure a Mercè Passola i el seu món. Un món que ha creat durant molts anys i comparteix amb qui el vulgui descobrir. Podríem dir que és un món de creativitat, poesia i llum.


L' Alimentació Viva forma part d'aquest món màgic. Com diu Mercè, "Tota creació és un acte d'amor" i l'alimentació Viva forma part d'aquest món màgic, ple de creativitat. Seguint els seus passos tothom pot gaudir d'uns exquisits plats, elaborats amb verdures, fruites, germinats, llavors i fruits secs, entre altres no processats. D'aquesta manera s' aconsegueix mantenir intactes els enzims (que moren a partir d'uns 45ºC) , d'importància vital, perquè són els iniciadors dels metabolisme alimentari. També queden afectats, en el procés de cocció, altres principis actius i vitamines, ja sigui parcial o totalment.


Tot i així, el que més recalca, són els grans valors de l’alimentació Viva. "El cos s’omple d’energia vital que s'expandeix al teu voltant. Quan es porta un temps seguin aquest tipus d’alimentació, tot canvia. Et trobes ple de vitalitat, creativitat, benestar i amb una ment profunda i transparent."


Vegà & Màgic Magazine va tenir l'oportunitat de poder-ho compartir.


La primera part d'aquesta visita, comença per conèixer el seu jardí-hor, bellament disposat. Un cultiu petit, d'uns 60m2, distribuït en petits bancals, gens difícil de mantenir, peró amb grans resultats.
S'hi poden trobar remolatxes, enciams, cebes, espinacs, coliflors, col kale, bledes, ruca, julivert, pastanagues i cabdells, entre altres, que van canviant segons les estacions de l'anys.


Li preguntem a Mercè com va ser que va optar per aquest tipus d'alimentació i tipus de cuina viva.


"Es pot dir que em va portar la pròpia vida, ja que per necessitats molt greus de salut per les cuals vaig passar tan jo mateixa com la meva pròpia familia, vaig haber de buscar solucions, que eran en realitat un repte. Aquest repte va significar camviar una visió totalmente convencional a un nou paradigma d'alimentació, fora de la convencional. Així vam poder comprovar com a traves d'aquest cambi d'alimentació, greus situacions de salut, considerades per la medicina holopatica com irreversibles, no només milloraven, sino que s'invertia el procés, i es començaba un cami de salut, benestar i plenitud de vida. Es tracta d'un canvi de consciència. És alimentar-se amb consciència. Aconseguint una vibració alta, aquest camp vibracional, arriba a les persones que estan al teu voltant."La segona part de la nostra visita, ens porta a la cuina de Mercè. Un espai ple de llum i no especialment farcida d'estris culinaris. Per contra, sobre el blanc generalitzat, brilla i destaquen els plats que ha creat especialment per l'ocasió:


Amanida d'escarola amb tomàquet deshidrat i mandarines, acompanyada d'una salsa feta d'avellanes, algues wuakame, salsa de soja i suc de mandarina.

Sopa de pinya amb espàrrecs tendres.

Pizza amb pastenaga ratllada, all tendra, crema d'atmelles i adornada amb germinats.El menjar és veritablement deliciós, i es nota la cura i mim amb què ha estat fet. Es viu allò que Mercè diu 'cuinar és un acte d'amor", és cert.
Per últim, cal tenir en compte alguns dels concells que molt saviament Mercè ens transmet, fruit de més de 30 anys d' experiència i dedicació.


" Per fer un pas al canvi, cal tenir en compte seguir un procés que el faciliti. Passar a tenir un àpat principal, i sustituir altres apats per fruita fresca i batuts. No hi ha una recepte exacta per a tothom, cal sentir el propi cos segons anem fent la trancisió a la forma d'alimentarse amb una cuina viva. El canvi passa també per apendre a mastegar bé: la primera part de la digestió es fa a la boca. Tenir un temps de repòs. Fer exercici sensa arribar a l'esgotament. Un equilibri que porti a la serenitat i plenitud de viura. "


Mercé també a escollit la creativitat com a base important d'aquest tipus de vida, creativitat escollint els diferents ingredients, i fent combinacions que siguin un plaer per els cinc centits. El color, el sabor, l'aroma, tot és important a l'hora de gaudir d' un estil d'alimentació, alimentació de vida.


Entre els llibres que ha escrit Mercé Passola sobre alimentació Viva, el més significatiu, que ha tingut gran èxit, és "Cocina Cruda Creativa" en versió castellana, i "Creative Raw Food Cooking", en versió anglesa. Aquest llibre realitzat amb el suport del seu fill Edgard Viladevall, music molt vinculat al món creatiu. Està ple de receptes que, utilizant verdures, fruites, fruits secs, llavors, germinats, bolets, algues, plantes aromàtiques i especies, s'aconsegueixen gustos nets, aromes exquisides i textures sorprenents.Ens acomiadem després de dedicar-nos el llibre que va escriure conjuntament amb el seu company de vida, Carles Viladevall, economista e enginyer, "El cuerpo es mi vehículo", llibre que atresora gran part de llur saviesa i coneixement.


Gràcies, i esperem, fins aviat!

Comments


bottom of page